Zima - co warto wiedzieć o ogrzewaniu - Technika grzewcza

 Zima - co warto wiedzieć o ogrzewaniu - Technika grzewcza palniki na zużyty olej silnikowy
które znajdują się w mniejszych miejscowościach jest kupowanie drzewa i węgla. Mniej absorbującym sposobem ogrzewania budynków jest używanie ogrzewania gazowego, chociaż nie wszyscy decydują się na jego montaż z uwagi na koszty związane z takim ogrzewaniem domu lub z obaw przed jakimś wybuchem gazu. Jednak wydaje się, że zalety stosowania takiego ogrzewania polegające na tym, że można po prostu włączyć piecyk, który będzie dostarczał ciepło do całego domu będą przekonywały coraz większą liczbę właścicieli domów do jego montażu.Dopasowanie grzejników do wielkości pomieszczeniaOgrzewanie dużego domu może być bardzo trudne. Zwłaszcza, jeżeli na dworze panują bardzo zimne temperatury, to domowe pomieszczenia mogą wychładzać się w szybkim tempie. Dlatego ważne jest, aby w momencie budowy domu dobrze dostosować wielkość grzejników do wielkości domowych pomieszczeń. Dzięki temu będą się one szybciej nagrzewały, co jednocześnie pozwoli na obniżanie kosztów ogrzewania domu. W okresie zimowym szczególnego dogrzewania mogą wymagać domowe łazienki. Łazienki same z siebie bardzo często są chłodnymi pomieszczeniami, a przecież trzeba w nich korzystać z częstych kąpieli, dlatego muszą być one skutecznie dogrzewane. To samo dotyczy zimniejszych pokoi. Dlatego w niektórych pokojach stawiane są nagrzewnice. węgiel i jego pochodneOgrzewanie spalinowe Ogrzewanie spalinowe polega na dostarczaniu ciepła uzyskanego w wyniku procesu spalania materiału zwanego paliwem. W tradycyjnych układach są to: materiały stałe: węgiel i jego pochodne (zobacz też: węgiel kamienny, węgiel brunatny, koks) inne materiały palne (drewno, papier, odpady gospodarcze itp.) materiały gazowe: gaz miejski gaz ziemny mieszanka gazów: propanu i butanu, materiały ciekłe: ropa naftowa lub olej opałowy. Piec opalany węglem ? izbowy Piec węglowy w wykonaniu tradycyjnym ? tzw. piec izbowy, pozostaje w wielu gospodarstwach domowych głównym źródłem energii cieplnej. Jest kłopotliwy w eksploatacji, ponieważ: wymaga dostarczenia ciężkiego paliwa (często po schodach), wymaga nadzoru podczas palenia i wygaszania, po rozgrzaniu emituje dużo ciepła, które po zgaszeniu paleniska stopniowo się zmniejsza. Po wieczornym ?napaleniu? rano w pomieszczeniu jest już zimno. Piec taki zabudowany w kuchni służy jednocześnie do przygotowywania potraw. Budową tradycyjnych pieców zajmuje się zdun. Niekiedy do dawnych pieców zamiast palenisk węglowych montuje się palniki gazowe. Znacznie zwiększa to komfort eksploatacji (eliminuje konieczność noszenia ciężkiego paliwa, nadzoru podczas palenia i wygaszania, zapewnia możliwość ponownego zapalenia w każdej chwili, znacznie zmniejsza zanieczyszczenie powietrza, zapewnia łatwą regulację). Także możliwy jest montaż w takich piecach specjalnych grzałek elektrycznych (ich moc na ogół wymaga zasilania trójfazowego). Zapewnia to wysoki komfort (możliwe jest zastosowanie zegara sterującego, włączania na określony czas, często po taryfie nocnej, możliwa jest regulacja ? zwykle 3-stopniowa), chociaż piec rozgrzewa się wolniej niż opalany węglem czy (tym bardziej) gazem.Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Ogrzewanie

© 2019 http://technika-grzewcza.okon.waw.pl/